Iveco Garage Claeskens

Dakar 2017: Team PETRONAS De Rooy IVECO vertrekt naar Zuid-Amerika om zijn historische overwinning in 2016 te verdedigen

Team PETRONAS De Rooy IVECO zal deelnemen aan de Dakar-rally 2017 met zijn drie vrachtwagens: een Iveco Powerstar 4×4 en twee Iveco Trakker 4×4
Gerard De Rooy zal het team leiden, met copiloot Moi Torralardona op de eerste Iveco Powerstar. Ton van Genugten en copiloot Anton van Limpt vervolledigen het team in de tweede vrachtwagen, een Iveco Trakker, na hun uitzonderlijke 5e plaats in Dakar 2016 met de ondersteunende vrachtwagen, die dit jaar bestuurd zal worden door Wuf van Ginkel en Bert van Donkelaar

 

Voor het zevende jaar op rij zal Iveco de officiële sponsor zijn van Team PETRONAS De Rooy IVECO en hen van voertuigen, motoren en reserveonderdelen voorzien. Op die manier wordt het partnerschap verdergezet dat de voorbije jaren een aantal belangrijke overwinningen in de wacht wist te slepen.

Een Iveco Powerstar 4×4 en twee Iveco Trakker 4×4’s zullen kilometer na kilometer extreme terreinen overwinnen in de 2017-editie van de uithoudingsrace voor offroadvoertuigen. De vrachtwagens zijn uitgerust met Iveco Cursor 13-motoren met een vermogen tot 900 pk, voor de rally ontwikkeld door FPT Industrial – het motorenmerk van CNH Industrial. Zeven bijkomende voertuigen – zes Trakkers en een Daily – zullen de uitrusting van Team PETRONAS De Rooy IVECO vervolledigen en ondersteuning en assistentie bieden.

Dakar 2017 belooft een bijzonder uitdagende race te worden, met goed voorbereide, geduchte concurrenten: de 39e editie van de beroemdste rally ter wereld zal opnieuw plaatsvinden in Zuid-Amerika. De race gaat van start op 2 januari in Asunción, Paraguay, en loopt door Paraguay, Bolivia en Argentinië, over een afstand van meer dan negenduizend kilometer, om op 14 januari te eindigen in Buenos Aires. Op 24 en 25 november scheepten alle Europese deelnemers hun voertuig in Le Havre , Frankrijk, in voor een overtocht die ongeveer een maand zal duren.

Pierre Lahutte, Iveco Brand President, licht toe: “Met het team van dit jaar hopen we de prachtige prestatie van vorig jaar te herhalen, waarin Iveco de overwinning behaalde in een van de competitiefste Dakar-rally’s ooit, met vijf verschillende vrachtwagenmerken in de top 10. Wat ons betreft, zijn we zeker dat de uitstekende betrouwbaarheid van onze vrachtwagens haar vruchten zal afwerpen tijdens de Dakar-rally, waardoor de opmerkelijke piloten van het team hun beste prestaties kunnen leveren tijdens de race.”

 

iveco_dakar_derooy2016iveco_trakker_dakar201613

Team PETRONAS De Rooy IVECO is klaar

 Na een fantastische prestatie in 2016 is Team PETRONAS De Rooy IVECO uitgerust en staat het te popelen om er opnieuw tegenaan te gaan. De twee bestuurders van het team, Gerard De Rooy en Ton van Genugten, zijn klaar om de uitdaging aan te gaan, met de waardevolle ondersteuning van Wuf van Ginkel.

Gerard De Rooy, die achter het stuur zal plaatsnemen van een Iveco Powerstar met slaapcabine, is een ervaren bestuurder die zijn uitzonderlijke vaardigheden in het verleden al talrijke keren heeft getoond, met gedenkwaardige overwinningen in de Dakar-rally’s van 2012 en 2016. Hij zal vergezeld worden door zijn copiloot Moi Torrallardona, een ervaren navigator die al samen met talrijke beroemde piloten heeft deelgenomen aan deze race. In 2015 namen ze voor het eerst samen deel aan een wedstrijd, tijdens de Rally van Marokko. Monteur Darek Rodewald zal ook aanwezig zijn aan boord van de Powerstar, om tijdens de hele rally technische ondersteuning te bieden.

Het tweede voertuig, een Iveco Trakker met dagcabine, zal bestuurd worden door Ton van Genugten, een beroepschauffeur, die de taak op zich neemt om zich met de Trakker een weg naar succes te banen. Van Genugten maakte vorig jaar een uitstekend debuut met zijn Iveco Trakker, met een vijfde plaats in het eindklassement. Nu, in de editie van 2017 van de race, hoopt hij de prestaties van zijn teamgenoot en kapitein De Rooy te evenaren. Anton van Limpt is zijn gebruikelijke begeleider en, sinds de editie van vorig jaar, zijn copiloot voor de Dakar-rally. Bernard der Kinderen, sinds jaar en dag monteur van team De Rooy, zal aanwezig zijn aan boord van de Trakker om de ploeg van Van Genugten te ondersteunen.

De andere Trakker zal bestuurd worden door Wuf van Ginkel, tijdens zijn eerste race met Iveco, met als taak om ‘snelle assistentie’ te bieden tijdens de race. Hij vervoert vooral belangrijke reserveonderdelen voor de duur van de race. Erik Kofman zal zijn copiloot zijn, en Bert van Donkelaar hun monteur.

FPT Industrial is een merk van CNH Industrial dat krachtige motoren ontwerpt en bouwt voor onroad en offroad, en voor het opwekken van elektriciteit, evenals assen en transmissies. Het zal ook de technische sponsor zijn van het team, samen met Sparco.

Een van Iveco’s langdurige partners, PETRONAS Lubricants, zal zijn historische partner ondersteunen tijdens het Dakar-avontuur van 2017. PETRONAS Lubricants, dat optreedt als titelsponsor, zal smeermiddelen en functionele vloeistoffen leveren voor de rally- en servicevoertuigen, om de eerste technische partner te worden van het Team PETRONAS De Rooy Iveco Team. Een andere sponsor is OK Trucks, het door Iveco gecertificeerde merk voor tweedehandsvoertuigen.

 

Gerard De Rooy is klaar voor de uitdaging: “De competitie zal hard zijn, maar het Team is klaar. We zijn goed voorbereid, onze voertuigen hebben bewezen dat ze hun reputatie van betrouwbaarheid volledig verdienen en ze hebben laten zien dat ze de zwaarste omstandigheden in een Dakar-rally aankunnen. Iedereen in het team is zeer ervaren en we kunnen niet wachten om onze vaardigheden en onze vrachtwagens op de proef te stellen. De grenzen van het mogelijke verleggen zit in ons DNA – net als in het DNA van onze partner Iveco.”

 

Federico Villagra, de bestuurder met als bijnaam ‘El Coyote’ en verrassende topper van de editie van 2016, zal opnieuw deelnemen aan het stuur van een Iveco Powerstar, aan het hoofd van een Argentijns team met het oog op de eerste plaats.

 

De voertuigen in de race

De Iveco Trakker is een voertuig dat ontwikkeld is om uitstekende prestaties neer te zetten, zelfs in de meest extreme offroadomstandigheden. Met de versies die variëren tussen 18 en 72 ton vormt de Trakker de perfecte combinatie van robuustheid en betrouwbaarheid, met het uitstekende comfort van de New Stralis Active Day- en Active Time-cabines. Het Trakker-gamma, met het stuur aan de linker- of rechterkant, biedt uitgebreide personaliseringsmogelijkheden voor een waaier aan specifieke gebruiksdoelen, dankzij de Iveco Cursor 13-motoren en de twee beschikbare cabinetypes (Hi-Land en Hi-Track). Beide versies zijn beschikbaar in 4×2-, 4×4-, 6×4-, 6×6- en 8×8-uitvoering, met vermogens van 310 tot 500 pk. De trekkerversies zijn beschikbaar als 4×2-, 4×4-, 6×4- en 6×6-uitvoering, met vermogens van 360 tot 500 pk. Of ze nu gebruikt worden om te werken in extreme offroad omstandigheden of meestal op de weg ingezet worden met af en toe een offroad opdracht, de Trakker kan uitgerust worden om het laadvermogen en het brandstofverbruik te optimaliseren.

Op 24 en 25 november, in de haven van Le Havre in Noord-Frankrijk, werden de Iveco-vrachtwagens ingescheept, samen met de andere Europese competitie-, assistentie- en persvoertuigen, en voertuigen voor logistieke ondersteuning. Sinds 2009 is de inscheping van de voertuigen in de tweede grootste haven van Frankrijk een belangrijk overgangsritueel geworden. In zekere zin vertegenwoordigt dit proces het eerste stadium van de rally. Daarnaast biedt dit evenement ook een unieke mogelijkheid om de voertuigen te observeren in een sfeer die onmiddellijk omslaat, en duidelijk een Zuid-Amerikaanse vibe aanneemt. De overtocht van de Atlantische Oceaan zal ongeveer een maand duren.

 

Volg al het nieuws op www.iveco.com/dakar

 

Iveco houdt zijn fans gedurende de hele rally op de hoogte op www.iveco.com/dakar, waar de race stap voor stap gevolgd wordt, met dagelijkse updates uit Zuid-Amerika. De website beschrijft een reis door de moeilijkste en meest veeleisende off-road race ter wereld. De website, die in het Engels en het Spaans wordt gepubliceerd, zal dagelijks geüpdatet worden met de resultaten en prestaties van Team PETRONAS De Rooy Iveco, naast multimedia content, rechtstreeks van de race. Ook Iveco ’s sociale media kanalen zullen dagelijks geüpdatet worden met het laatste nieuws, verslagen, video’s en foto’s.