Iveco Garage Claeskens

Wim Van Loy de pa van onze Belgische Kampioene Tess had vorig jaar gevraagd om een ploeg samen te stellen voor het EK te Grazz. Dante zag dit meteen zitten, er werd aan ploegmaat Lucas gevraagd of hij dit zou zitten, deze besloot uiteindelijk om thuis te blijven. Ploegmaat Ward paste in het begin ook voor dit avontuur (is uiteindelijk nog meegegaan), gelukkig ging Flore Wienen mee naar het EK, en een betere ploegmaat ga je niet vlug vinden. Het moeilijkste voor dit EK is een ploeg samenstellen, want er moet op zijn minst een meisje mee in het team zitten, no girl, no race. Gelukkig had Tess vorig jaar ook al deelgenomen aan deze wedstrijd, Wim wist al een heleboel en dit was een + punt. Uiteindelijk werd er ingeschreven op eigen initiatief, want vanuit Wielerbond Vlaanderen gebeurde er hoegenaamd NIETS. Er werd geen team afgevaardigd, de uitleg van de coach van de U15 en U17 was dat indien de Belgen geen team zou samenstellen, iedereen de kans zou hebben om in te schrijven. Een uitleg dewelke noch kant noch wal slaagt, iedereen kan namelijk inschrijven op eigen inititief. Uiteindelijk waren er 4 Belgische Teams ingeschreven, 2 bij de U 15 en twee bij de U17.
EK Grazz

Elk team moet bij inschrijven een teammanager voorzien en een naam opgeven, wij kozen voor Team DMC, teammanager werd mezelf. De teammanager regelt, de inschrijvingen en gaat elke avond naar de meetings ter plaatse. Daar word door de organisatie de dag besproken dewelke komen gaat, alle veranderingen in het programma worden hier dan ook medegedeeld. Sancties, opmerkingen, alles word elke avond besproken, dit gebeurt in het Engels en Duits. Met al je vragen kan je hier dus ook elke avond terecht. Aangezien ploegmaat Ward uiteindelijk dan toch besloot om mee te gaan, samen met Nick Bruyninckx en Tessa Zwaenepoel besloten we om op de “mobilhome en tenten area” een Belgische hoek te maken. De ander ploegen van de U17 kenden we niet persoonlijk en we wisten ook maar pas bij het lezen van de aanwezige teams wie had inschreven.

EK Grazz

Dit gebeurde allemaal op eigen initiatief. voor het afreizen kregen we een mail dat maarten Gijbels zou aanwezig zijn als coach van Wielerbond Vlaanderen. Ik stelde al vlug de vraag, wat de meerwaarde zou zijn ter plaatse. Alles hadden we tot nu toe al gedaan op eigen inititief, dus het zou ginder dan ook,wel lukken zeker. Wie weet worden wij aangenaam verast, wel werd er een heel programma uitgeschreven voor trainingen, zijnde parcours verkenningen ter plaatse. we waren nog niet gearriveerd, of de afspraak op dag 1 werd al gewijzigd. Vier ploegen voor Belgie aanwezig, dwz 12 renners, en de eerste 2 dagen moest er gereden worden per ploeg in één en dezelfde trui; Er stelde zich meteen een probleem, want elke renner rijd voor een andere club. Dit zou gemakkelijk op te lossen zijn door iedereen een trui te voorzien door Wielerbond Vlaanderen, echter hier was blijkbaar geen budget voor. Toen de Tour De France passeerde in Belgie heb ik nochtans veel truitjes gezien van de Wielerbond. Dat sommige clubs zich storen aan het feit dat ze al dan niet 2 dagen in een andere trui rijden kan ik begrijpen, sponsorverplichtingen. Maar het feit als ze dan toch in de clubtrui rijden op een Europees platform waar video’s en foto’s op de website staan van de organisatie en waar er dan nog deftige uitslagen worden gereden en dit dan hoegenaamd niet word verteld of medegedeeld op de eigen club websites en Facebook pagina’s is hilarisch te noemen. Waar maken sommige mensen zich dan toch druk om, of is het om die ene naam te doen???

EK Grazz

Wat betreft de organisatie, deze is subliem en deze mensen verdienen alle credits. De uitslagen worden live medegedeeld op hun site, een uur na de wedstrijd staat alles online, elke dag. De eerste dag was er een openingsceremonie met alle rijders, mooi om te zien dat landen als Zwitserland, Zweden, Italië, noem maar op allemaal aanwezig zijn in de kledij van het land, de Zwitsers hebben blijkbaar afterparty kledij, zij pronken dan in het groen ipv van in het rood. Belgie en Nederland, no budget …. De eerste dag is er dan een teamwedstrijd, hier word de startpositie bepaald, maar telt ook mee individueel, de tijd van de laatste rijder telt. Dit is dus een korte ploegentijdrit, we behaalden hier een voortreffelijke 14de plaats en Dante en Flore namen Tess mooi mee in het wiel op de vlakke stukken. Alles lag daar zeer kort bijeen, plaats 10 was overigens nog binnen de sec.

EK Grazz

Dag 2, een aflossingswedstrijd op het XCO parcours. Je mocht zelf bepalen welke renner zou starten, en wie als tweede of derde starten. Sommige teams verkozen om het meisje te laten starten als tweede, in ons team starte Tess als laatste. Dante reed als starter een voortreffelijke wedstrijd en kwam als 5de over de meet, Flore verloor op zijn rondje maar 3 plaatsen en zo lagen we nog steeds op plaats 8, Tess werd jammer genoeg ten val gebracht in de downhill sectie door een jongen, uiteindelijk werden werden we 23ste. Jammer van de val anders had er zeker meer ingezeten. Maar niemand in de ploeg die zich daar druk inmaakte. Tijdens de eerste 2 dagen werden de eerste 3 teams gehuldigd, vanaf morgen was het iedereen voor zich daar werden de beste 10 steeds gehuldigd en mochten deze mee op het podium.

Dag 3 begon dus met technische proeven, en die proeven zijn niet van de poes, een 27,5” is hiervoor volgens mij de ideale maat. Bij elke fout krijg je straf seconde, elke prof bestaat uit drie delen, mis je op het eerste deel, dan moet je meteen soppen en heb je meteen de andere ook als fout op je conto staan. Date deed het hier voortreffelijk met maar 3 fouten. Flore bezweek onder de stress en maakte een midere beurt, Tess deed het al bij al nog goed bij de dames. Na de middag was er dan een XCO wedstrijd, 2 rondjes. Er werd gestart met de tijdsverschillen. Dante reed hier een geweldige wedstrijd en eindigde als 9de en 4de van zijn leeftijd. Flore en Tess hadden een mindere dag, maar Tess spaarde zich voor de marathon van morgen.

EK Grazz

Dag 4, de marathon is zo’n 12 km, waarvan een dikke 6km bergop. De eerste kilometer op het asfalt bergop, hier had Dante zich laten wegdrummen. Flore begon aan de gravelklim voor Dante. uiteindelijk maakte Dante nog veel plaatsen goed en kwam als 24ste binnen en als 4de van zijn leeftijd, Flore kwam op plaats 48 binnen. Tess was geweldig bezig in de marathon, zij kwam bij de eerste 20 na beneden na de klim, tot ze in de afdaling crashte. Uiteindelijk vielen de blessures mee, maar ik was ter plaatse, de eerste minuten had de teammanager het moeilijk. Ons juffrouw heeft hier veel geluk gehad, dat alleen haar fiets in de afgrond stak. en dat zij nog boven op de trail lag.

De laatste dag, het XCo parcours, 2 rondjes voluit. Dante was voortreffelijk gestart, maar moest voet aan grond zetten toen hij in de eerste klim op plaats 11 hing. dan te onstuimig naar beneden, gevallen en meteen 15 plaatsen verloren op 200m. Hij werd 24ste en 4de van zijn leeftijd, maar van deze laatste wedstrijd had hij meer verwacht en wou weer volpo strijden voor een top 10 plaats; Flore brak zijn ketting in de eerste ronde en Tess was niet meer gestart na haar crash.

EK MTB Grazz

Mijn opmerkingen en bevindingen

 1. Ik ben de meerwaarde van de Wielerbond ter plaatse nog altijd aan het zoeken, handig was geweest op even samen aan tafel te zitten voor de inschrijvingen in Belgie. En misschien al wat bevindingen, tips en etc meegeven aan de mensen die voor de eerste maal inschrijven.
 2. We hebben zelf gezorgd voor een mecanicien en een kinesist. En die mensen zijn toch van goud waarde gebleken tijdens deze week, bedankt Tom Huybs en Bert Van Cleynenbreugel. In Statteg is er wel een hele grote Specialized winkel.
 3. Als je denkt dat wij hier soms redelijk wat materiaal mee hebben, wel dit is niets in vergelijking met de “grote” landen, zij sleuren alles mee de berg op, wielen, zadels, sturen, noem maar op.
 4. Geweldige organisatie, uitslagen staan meteen online. Voor 9€ koop je een internet kaart te Grazz en blijf je meteen op de hoogte van alles.
 5. Je kan dus reserveren voor je tent of mobilhome op een weide waar water en elektriciteit is voorzien. er staan zelfs mobile wc’s, beter is de toiletten te gebruiken van de plaatselijk bakker op het pleintje en er is een camping met zwembad in Statteg
 6. De douches van de locale voetbalclub zijn 24h geopend.
 7. Het XCO parcours bestaat vooral uit rotsen en boomwortels en is bergaf op sommige stukken vrij technisch maar doenbaar, bergop is hier wel bergop
 8. De marathon bestaat uit één lange klim en één ronde, een rit in lijn dus. je hebt wel wat mensen nodig om de drankposten te verzorgen en bijstand, hoe meer volk hoe beter.
 9. De technische proeven, deze kan je thuis perfect trainen, veel coaches hebben zelfs alles zitten nameten om deze thuis te kunnen oefenen. gemakkelijk is het alleszins niet.
 10. Rij met renners waarmee je overweg kan, het maakt het de week des te leuker. Ik heb sommige ploegen tijdens de ploegentijdrit gewoon hun meisje zien op achterstand rijden, …. niet leuk
 11. Maak er een leuke week van en stel geen te hoge verwachtingen, het niveau is hier ontzettend hoog, één minder onderdeel,is ook nefast voor je algemene klassement; maar je kan dan nog altijd scoren in de dagwedstrijden.
 12. Dante is in de individuele wedstrijden steeds gestrand op een 4de plaats van zijn leeftijd, echter in het gezamenlijk klassement was zijn beste prestatie 19de. We kunnen hieruit afleiden dat in Belgie het niveau bij de 2de jaars U15 net zo hoog is. Super Mario uit Oostenrijk is de eerste eerstejaars bij de U15 en deze staat zelfs te pronken op plaats 3 in het algemene klassement. Gene gewone.
 13. Als men de kans krijgt en men wil dan toch inzetten op de mountainbikesport, dan moet je aanwezig zijn op dit evenement. Ongeacht de technische of fysieke capaciteiten van de renners. Dit is en blijft een geweldig unieke ervaring.
 14. Jammer dat men krijgt te lezen bij aankomst dat de resultaten niet zo denderend zijn. Dante word 4 de van de 31 renners van zijn leeftijd en word 19de van de 92 renners in het totaal klassement. Rijd een top 5 plaats in de teamreplay en een top 9 in de XCO Ik ben daar tevreden mee, in Belgie hebben ze niet de ideale voorbereidingen, ze hebben het ene Kampioenschap gereden na het andere en er was nog een wedstrijd van de Kidschallenge op zaterdag.
 15. Rijd elke dag zo hard je kan, maar stel zelf geen doelen.
 16. Denk niet dat je als begeleider veel tijd hebt om de omgeving te verkennen, want het is een gevuld programma. Alleen de dag van de marathon kan je misschien nog iets gaan doen